Tangga House, coś więcej niż dziedziniec

Fot. źródło Guz Architects Fot. źródło Guz Architects
Przed wami Tangga House, dzieło ekipy Guz Architects, która szczyci się tym, że swoje projekty wysnuwa wprost z najbardziej odważnych marzeń.

To oni są twórcami Fish House – domu, gdzie w centralnym punkcie znajduje się pokój telewizyjny otoczony basenem.

Tangga House mieści się w elitarnym dystrykcie Singapuru o nazwie Holland Village. To rezydencja przeznaczona dla pojedynczej rodziny, wielkości około 700 metrów kwadratowych. Idea pozostaje taka sama dla wszystkich projektów firmowanych przez guz architects – umieszczenia rezydencji w samym centrum naturalnego środowiska bez jednoczesnego ingerowania w nie. Dom został wzniesiony wokół pełnego zieleni dziedzińca z podwójnymi schodami, na planie litery L. Taka forma maksymalnie zwiększa dopływ naturalnego światła i cyrkulację powietrza, co nie jest bez znaczenia w ekstremalnie wilgotnym klimacie Singapuru. Na dachu znajduje się ogródek, z którego rozciąga się wspaniały widok na całą okolicę. Elementy roślinne stanowią motyw przewodni całej rezydencji. Dech w piersiach zapiera również konstrukcja przeszklonego basenu, który sprawia wrażenie zawieszonego nad ziemią.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone